Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Οι πρώτες σελίδες της α' έκδοσης (1929) της "Ιστορίας ενός Αιχμαλώτου" του Στρατή Δούκα (1895-1983)

.........................................................

 

Ο Στρατής Δούκας όπως τον ζωγράφισε ο Σπύρος Παπαλουκάς









Στρατής Δούκας
( 1895 -1983) 







  
 

Η Ιστορία ενός Αιχμαλώτου

οι πρώτες σελίδες της α' έκδοσης του 1929 (εκδοτικός οίκος Χ. ΓΑΝΙΑΡΗ, Σοφοκλέους 3 1929)*
 

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

                               ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ


Η ιστορία τούτη είναι απόχτημα μιας βραδιάς που πέρασα σ’ ένα χωριό Αιχμαλώτων. Ήταν μιαν απλή και γλυκιά μονωδία που κυριαρχούσε, γιατί όλα σιωπούσαν  και γι’ αυτό δε θα ταίριαζε ούτε σήμερα να τη συνοδέψω με προλόγους. Αν όμως τέλος αποφάσισα να προτάξω δυο λόγια είναι να διασαφηνίσω το σκοπό οπού προσφέρω δημόσια και με τ΄ όνομά μου το ωραίο αυτό λαϊκό λουλούδι του Λόγου. Είναι να πω σ’ εκείνους που μπορούν και  σε κείνους που πρέπει να ενδιαφερθούνε, πως είναι αστοργία σε ό,τι ύστερ’ από μας θαν έρτη, αστοργία στο νόημα της ζωής, που είναι οι χαρές και οι πόνοι μας, ν’ αφίνουμε να χάνουνται μέσα στην καταβόθρα της λήθης τα ωραία αυτά μαργαριτάρια που ΄ναι ατόφια τα δάκρυα της φυλής μας
   Μονάχα οι ηλίθιοι και οι νεκροί έχουν δικαίωμα να λησμονούν. Μα όσοι έχουν την πνοή της ζωής μέσα τους οφείλουν να θυμούνται για να στοχάζουνται και να συχωρούν. Η μνήμη είναι εκείνη που δίνει θροφή στο πνεύμα και στην καρδιά. Η μνήμη ειν’ ένα ωραίο καθήκον μέσα στη ζωή. Ας βγουν λοιπόν από κάποια πρωτοβουλία ένα ή δυο πλήρη συνεργεία κι ας συλλέξουν αυτά τα πολύτιμα ψηφιδώματα με τα οποία θα στολίσουμε το νέο πνευματικό ναό μας. Χωρίς αυτά θάναι τρομακτικά άδειος· συλλέξατέ τα, ψηφί ψηφί, με προσοχή και μ' αγάπη και μην αφίνετε να χάνεται ό,τι είναι ακριβά πληρωμένο.
   Για μιαν ανάλογη, λοιπόν, πλήρη εργασία, προσφέρω, προς το παρόν, την ιστορία τούτη σα μια δοκιμή και μιαν απλή προσπάθεια.

Ο Στρατής Δούκας ζωγραφισμένος από τον Φώτη Κόντογλου


  
                                                             ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Μάρτης 1929 







*Σημείωση: κρατήθηκε η ορθογραφία (πλην του πολυτονικού φυσικά) του κειμένου της α' έκδοσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: